Centralt

Lösenordsbytardagen

I dag den 20 januari firar vi Lösenordsbytardagen som instiftades av tidningen PC för Alla. Huvudsyftet med dagen är att informera och påminna alla om att det är viktigt att hålla sina lösenord uppdaterade och säkra.

Tänk på följande:

  • Se till att ha olika lösenord på olika konton
  • Ett säkert lösenord har minst 8 tecken med kombination av bokstäver, stora och små, samt siffror och tecken. Skapa gärna ett system för dina lösenord
  • Undvik namn och referenser som kan kopplas till dig som person, som t.ex. namn och ålder på barnen eller din bostadsadress.

Ett säkert lösenord kan t.ex. bestå av en mening som du kommer ihåg med minst 8 ord, t.ex. Min hund är den finaste i hela världen.  Sen använder du första bokstaven i varje ord men byter ut å, ä, ö mot a och o så då blir det Mhadfihv sen kan du byta ut vissa bokstäver mot siffror eller specialtecken.

Lösenordet kan till slut bli: Mhadf!h#